LAVA

LAVA off-site februari 2017

De locatie voor de off-site was deze keer Antwerpen. ‘The Locker Room’ is een ietwat verborgen, maar inspirerende locatie dicht bij Scheldekaaien. Een trendy loft, bemeubeld en gedecoreerd als een vergaderruimte, met lounge zetels, boekenrekken vol met interessante lectuur en een brainstorm muur.

Ik arriveer als eerste, een primeur. Beetje bij beetje komen ook mijn collega’s toe en starten we met een walking dinner. Op het menu staat heerlijke en huisgemaakte vegetarische finger food.

Luc De Keyser, de managing partner van LAVA, loodst ons door de actuele financiële status, project updates en sales opportuniteiten. Ieder team geeft een update rond de gedeelde objectieven (gedeelde objectieven motiveren bij ons meer dan individuele doelstellingen – in ons artikel over de off-site van December 2016 lees je meer over de ‘shared objectives’ en hoe ze werken). Daarna neemt Jorn het woord. Hij geeft ons een uiteenzetting rond ‘operational excellence’. Als – recent gecertifieerde – lean six sigma black belt, en LAVA’s service champion voor operational excellence, is Jorn LAVA’s ambassadeur voor deze service. Hij is in feite de verpersoonlijking van de rijke ervaring binnen LAVA, zowel bij dienstverlenende bedrijven als in een productie-context, voor grote én kleine bedrijven. Het begrip ‘meten’ loopt als een rode draad door Jorn’s uiteenzetting. Meten van kwaliteit en tijd zorgt er voor dat veranderingen in processen, rollen en verantwoordelijkheden alleen dan gebeuren, wanneer ze effectief een verbetering zijn. Een erg boeiend onderwerp. Volg zeker onze sociale media kanalen om meer te weten te komen.

We sluiten deze off-site af met ‘Kleur Bekennen’. Het is een methodologie die aan de hand van vier kleuren (groen, geel, rood en blauw) meer inzicht geeft in persoonlijke overtuigingen, percepties en gedrag. Over waarom we de dingen op een bepaalde manier bekijken. Tegelijkertijd helpt het ook om beter te begrijpen waarom anderen deze zelfde dingen vanuit een andere oogpunt bekijken. Het leert ons eveneens ook wat je energie geeft, en waarvan de energie uit je lijf stroomt. Misschien wel het interessantste aspect van deze methodologie, is het hoe je meer impact kan hebben op anderen (collega’s, klanten, vrienden) door je aan te passen aan hun kleur.

Bij wijze van silo-denken delen we de groep in volgens kleur. Daaruit blijkt direct dat blauw en rood nogal sterk vertegenwoordigd is bij LAVA. Veel gestructureerde en goed georganiseerde mensen en leiders die zeer actiegericht zijn. Groen en geel zijn minder vertegenwoordigd, maar laten zich als kleine groep niet minder fel opmerken.

Tussen de sessies door neemt collega Edwin, utilities expert en getalenteerd fotograaf, foto’s voor updates op onze socialemediakanalen.

We sluiten de avond af met een drankje in de bar en vertrekken geïnspireerd huiswaarts.

Als jouw bedrijf hulp nodig heeft met het optimaliseren van de bedrijfsresultaten, contacteer ons op info@lava-consulting.be.

Ontdek meer op www.lava-consulting.be!